10 Feb

Schoollied

Michiel heeft een schoollied geschreven voor de Groen van Prinstererschool in Nieuwe Pekela.
Op 31 januari schreef groep 6 samen met Michiel de tekst en de melodie voor een couplet:

We spelen en delen, alles komt goed
Groot en klein je hoort er ook bij
De meesters en juffen maken ons slim
We staan voor elkaar klaar

Beluister het liedje:


10 Jan

Terugblik op 2011

Een paar projecten in 2011:

In het kader van het europees project ‘Artist In Creative Education’ heeft Michiel workshops gegeven in Mälmo in Zweden en op drie scholen in Stadskanaal/Musselkanaal in Nederland.
Artist in Creative Education

Voor het project ‘Berlage in het Noorden’ werd samen met andere kunstenaars gevraagd om kinderen te begeleiden in het creatief weergeven van de architectuur in de Groningse plaats Usquert. Dit leidde tot een bijzonder architectuurroute.
Informatie over het project
Het werk van de kinderen

Het thema van de kinderboekenweek 2011 was ‘superhelden’. Scholen in Kropswolde en Groningen hebben samen met Rozemarijn Tromp animaties gemaakt van hun verhalen over superhelden. Daarna maakten de kinderen met Michiel de geluiden en de muziek voor hun animatiefilm. De film ging in de bioscoop Forum Images in Groningen in première.
Kinderboekenweek 2011

Op de basisschool Peterpetersenschool hebben de kleutergroepen een Treinen-soundscape gemaakt. Ze hebben geluiden gezocht, opgenomen en er meegespeeld. Want ieder kind, van elke leeftijd, kan componeren. De compositie is heel mooi geworden.

Het project rond het stadskanaal in Musselkanaal werd afgesloten met een prachtige expositie (vormgeving door Heleen Wilkens). Waarin de soundscapes van een tocht in de Snikke op het Stadskanaal een eigen plekje kregen. Tijdens het beluisteren van de soundscapes konden de expositiebezoekers de route volgen op de door kinderen verzonnen routekaarten.

Mediawijsheid is een belangrijk onderwerp in het onderwijs. Kinderen moeten bewust met media omgaan. Het maken van een film is een uitstekende kennismaking met media. Mediamatch is een initiatief om binnen de scholen meer aandacht te geven aan mediawijsheid. In het pilotproject heeft Niekerk een speelfilm gemaakt. De kinderen hebben samen met Michiel de geluiden en de muziek voor deze film gemaakt. Ook deze film ging in première in Forum Images in Groningen.


25 Nov

Soundscape Erfgoed CBS de Parel Muntendam

Soundscape Erfgoed CBS de Parel Muntendam

De kinderen hebben een soundscape gemaakt van een Strokartonfabriek. De kinderen dachten na over hoe stro over de lopende band uiteindelijk kartonnen dozen werden:

Het diende als grafische partituur voor hun soundscape:

En zo klinkt het als leerkrachten uit Stadskanaal een soundscape maken:


17 Jun

MediaMatch Titellied

20110617-152308.jpg
mediawijsheid project MediaMatch. Kinderen van OBS de Opstap zingen het titellied voor hun film.


28 Aug

Mediawijsheid

Muziek is niet meer weg te denken in onze cultuur. Muziek zit in een reclamespot, in een film, op internet, op de telefoon… Reclamemakers weten heel goed hoe ze muziek moeten gebruiken om hun producten te verkopen. Daarnaast is muziek een uitstekend middel om ideeën over te brengen. In de Verenigde Staten schrijven veel artiesten liedjes voor politieke campagnes.

De overheid wil graag dat de kinderen mediawijs worden. Aan de ene kant moeten ze bewust zijn van de invloed van media, maar ze moeten ook vaardigheden ontwikkelen omtrent media. In de muziekworkshops gaat het altijd over componeren in combinatie met ict en andere media (zoals film). De kinderen worden bewust van de invloed van media. Ze ontdekken dat de reclame van een drogist effectief is door een pakkend melodie. En dat de sfeer in een film sterk bepaald wordt door de muziek.
Daarnaast maken ze zelf muziek om hun school te promoten. Hoe doe je dat? Hoe bedenk je pakkende melodie? Hoe maak je duidelijk wat de school te bieden heeft? Of ze maken filmmuziek. Hoe kun je met de muziek vertellen wat je niet met beelden kan laten zien of met woorden kan zeggen?

Kinderen maken veel gebruik van media. De muziekworkshops zijn een uitstekend middel om kinderen te helpen om hier verstandig en creatief mee om te gaan.


28 Aug

Ietsie

Ietsie

De eerste twee weken van de zomervakantie heeft Michiel op 10 lokaties van de buitenschoolse opvang van SKSG in Groningen in samenwerking met Images en Rozemarijn Tromp een Filmmuziek workshop gegeven. De kinderen hebben met verschillende kunstenaars de scenario, decors en animaties gemaakt. In de Filmmuziek workshop werden de geluiden en muziek opgenomen en onder de film gezet.

Hieronder vindt u het begin van de Ietsie film. De muziek is geschreven door Michiel. Het liedje is ingezongen door kinderen van de BSO in Leeuwenborg in Groningen.


27 May

Toekomstmuziek

Toekomstmuziek workshop op de AMS in Franeker.
Hoe maken we in de toekomst muziek? Met behulp van allerlei interfaces (van webcam tot WiiMote) maken de leerlingen een muziekstuk.
Hieronder een kijkje in de toekomst:


02 Apr

Soundscapes Aletta Jacobs

De leerlingen hebben geluiden opgenomen. Ze hebben met de geluiden een collage gemaakt. Dit wordt musique concrete of soundscape genoemd. Luister naar dit fragment:


06 Mar

SchoolTune De Kabas

De kinderen van de basisschool De Kabas in Franeker hebben met Michiel van der Veen een schooltune gemaakt. Luister dit fragment:


01 Mar

Kawama Purmerend Clipcrew

Een soundscape en film van de basisschool Kawama in Purmerend in het kader van ClipCrew.