10 Jan

Terugblik op 2011

Een paar projecten in 2011:

In het kader van het europees project ‘Artist In Creative Education’ heeft Michiel workshops gegeven in Mälmo in Zweden en op drie scholen in Stadskanaal/Musselkanaal in Nederland.
Artist in Creative Education

Voor het project ‘Berlage in het Noorden’ werd samen met andere kunstenaars gevraagd om kinderen te begeleiden in het creatief weergeven van de architectuur in de Groningse plaats Usquert. Dit leidde tot een bijzonder architectuurroute.
Informatie over het project
Het werk van de kinderen

Het thema van de kinderboekenweek 2011 was ‘superhelden’. Scholen in Kropswolde en Groningen hebben samen met Rozemarijn Tromp animaties gemaakt van hun verhalen over superhelden. Daarna maakten de kinderen met Michiel de geluiden en de muziek voor hun animatiefilm. De film ging in de bioscoop Forum Images in Groningen in première.
Kinderboekenweek 2011

Op de basisschool Peterpetersenschool hebben de kleutergroepen een Treinen-soundscape gemaakt. Ze hebben geluiden gezocht, opgenomen en er meegespeeld. Want ieder kind, van elke leeftijd, kan componeren. De compositie is heel mooi geworden.

Het project rond het stadskanaal in Musselkanaal werd afgesloten met een prachtige expositie (vormgeving door Heleen Wilkens). Waarin de soundscapes van een tocht in de Snikke op het Stadskanaal een eigen plekje kregen. Tijdens het beluisteren van de soundscapes konden de expositiebezoekers de route volgen op de door kinderen verzonnen routekaarten.

Mediawijsheid is een belangrijk onderwerp in het onderwijs. Kinderen moeten bewust met media omgaan. Het maken van een film is een uitstekende kennismaking met media. Mediamatch is een initiatief om binnen de scholen meer aandacht te geven aan mediawijsheid. In het pilotproject heeft Niekerk een speelfilm gemaakt. De kinderen hebben samen met Michiel de geluiden en de muziek voor deze film gemaakt. Ook deze film ging in première in Forum Images in Groningen.